گروه انفورماتیک پارسا نگار

گروه‌بندی یکپارچه در نوتریکا

گروه‌ بندی «یکپارچه» یعنی چه؟

مفهوم یکپارچه بودن این است که همه گروه‌هایی که برای هر منظوری و روی هر جمعیتی ایجاد میشوند، تابع یک مجموعه روش  و در یک جا کنار هم هستند. شماره گروهِ موضوع‌های مختلف، هیچگاه یکسان نخواهد بود. مثلا اگر کالاهای گروه ۱۲۰ داریم، هیچ موضوع دیگری شماره گروه ۱۲۰ نخواهد داشت. به این ترتیب وقتی از گروه ۱۲۰ صحبت میکنیم، نه تنها اعضای آنرا معرفی کرده‌ایم، بلکه نوع گروه هم خودبخود مشخص میشود.

علت گروه‌ بندی

گروه بندی در پارسا نگار به دو منظور بکار میرود: «جداسازی» و «شناسایی»

فرض کنید سازمان شما ۵۰ نفر پرسنلِ استخدامی دارد. میخواهید آنها را از نظرِ سال استخدام دسته‌بندی کنید. نه کسی بدون گروه می‌مانَد و نه کسی در دو گروه قرار میگیرد. به این ترتیب آنها را جدا سازی کرده‌ایم.

حال فرض کنید میخواهیم یک گروه برای افرادی که سلامت بینایی ده دهم دارند. و یک گروه برای آنان که در خانواده شان سابقه بیماری قلبی دارند تشکیل دهیم. در این حالت ، شاید کسی در هر دو گروه قرار بگیرد، یا در هیچکدام قرار نگیرد. اینجا اعضای گروه یک ویژگی مشترک دارند. ما به این ترتیب آنها را شناسایی کرده ایم. پس بطور خلاصه:

گروه بندی برای جداسازی:  قرار دادن هر یک (و تمامیِ) عضوهای یک جمعیت در یکی از دسته های تعریف شده.

گروه بندی برای شناسایی: قرار دادن عضوهای دارای ویژگی مشترک، در یک دسته.

عضویت گروه در گروه

عضوهای یک گروه، میتوانند خودشان گروه باشند. و خودِ گروه‌های عضو هم میتوانند از گروه‌های دیگر، عضو داشته باشند. و به این ترتیب یک ساختارِ طبقاتی یا درختی بوجود می‌آید. گروه‌های طبقات پایین‌تر نسبت به طبقه بالاتر، زیرگروه خوانده میشوند.

فرض کنید در یک فروشگاه میخواهید کالاها را دسته بندی کنید. یک گروه برای انواع شیر درست میکنید و یک گروه دیگر برای انواع پنیر و یک گروه دیگر برای انواع کره . سپس یک گروه دیگر درست میکنید به نام گروه لبنیات که هر سه گروه قبلی را به عنوان عضو دارد. به این ترتیب، گروه‌ شیرها، پنیرها، وکره‌ها زیرگروه لبنیات خواهند بود.

روشهای عضویت در گروه

عضویت در گروه‌ها شش روش دارد:

  1. عضویت پرونده‌ای: در نرم‌افزارهای پارسا نگار، چیزهایی مانند پرسنل، کالاها، شرکتها، دارایی‌ها و … هر کدام دارای پرونده هستند. در این پرونده‌ها پرسیده میشود که گروه این عضو کدام است.  این نوع عضویت را عضویت رسمی نیز مینامیم.
  2. عضویت آزاد: از طریق فرم گروه‌بندی نیز میتوان اعضای هر گروه را بشکل آزاد انتخاب کرد.
  3. عضویت شرایطی: برخی از گروه‌ها بر اساس شرایط ایجاد میشوند. یعنی بجای آنکه اعضای گروه را تعیین کنید، شرایط عضویت را تعیین می‌کنید. مثلا گروهی از پرسنلی که دارای بیش از یک فرزند هستند. در این نوع گروه‌ها ، عضویت، بطور خودکار انجام می‌شود و نیازی نیست شما عضوها را یکی یکی معرفی کنید. با تغییر شرایطِ عضوها، آنها بطور خودکار به گروه وارد یا از آن خارج می‌شوند.
  4. عضویت پرونده‌ا‌ی در زیرگروه‌ها
  5. عضویت آزاد در زیرگروه‌ها
  6. عضویت شرایطی در زیرگروه‌ها

کاربردهای گروه بندی

۱) تهیه گزارشها: یکی از مهمترین کاربردهای گروه‌بندی، تهیه گزارش‌ها است. چند مثال:

    • وقتی روی بخش محدودی از کالاها، شرکتها، تجهیزات … نیاز به گزارش دارید میتوانید با فیلتر گروه آنرا محدود کنید. و گزارش فقط روی اعضای همان گروه تهیه خواهد شد. بعضی وقتها میتوانید برای انجام یک کار، گروه را تشکیل دهید و پس از انجامِ کارتان، گروه را پاک کنید.
    • همچنین میتوانید آمارهای خود گروهها را مقایسه کنید.   

 

۲) اقدام محدود: همچنین وقتی قرار است کاری انجام شود که میخواهید روی همه انجام نشود، گروه‌ها به کمک می‌آیند. چند مثال:

    • شاید بخواهید نوتریکا برای گروهی از مشتریان شما پیامی بفرستد.
    • یا قرارداِد گروهی از پرسنل را (بشکل گروهی و خودکار) تمدید کنید که طی سه ماه گذشته کمتر از فلان مقدار غیبت داشته‌اند.
    • یا فقط ایستگاههای تولیدی را بازرسی کیفیت کنید که کالاهای آنها اخیرا مشکل کیفی داشته است.

 

۳) اعلام و ارزیابی نیازمندیها: یکی دیگر از کاربردهای گروه بندی آنست که میتوان برای هر گروه اعلام کرد چه چیزی نیاز دارد. و سپس از نوتریکا خواست که ارزیابی کند کدام اعضا این شرایط را دارند و کدامها ندارند. برای مثال:

    • میتوان گفت که هر یک از اعضای گروه پرسنل نیاز به عکس پرسنلی دارند.
    • همه کالاهای تولیدی باید نقشه داشته باشند
    • تجهیزات مادر باید مدرکی از نوع روش نگهداری داشته باشند.

 

۴) کنترل وابستگی‌ها: علاوه بر نیازمندیها، گروه‌بندی میتواند برای کنترل «وابستگی»‌ها نیز بکار برود. برای شرح بیشتر نگاه کنید به بخش: «پدیده‌ها و وابستگی‌ها»  

به این ترتیب می‌بینید که نوتریکا نه تنها داشته های شما را مدیریت میکند بلکه توانایی مدیریت «نداشته‌ها» را هم دارد.